Domov

Odpade seminar "Zaščita pred delovanjem strele", četrtek, 12. marec 2020


Spoštovani!


Na žalost Vas moramo obvestiti, da odpade seminar z naslovom ''Zaščita pred delovanjem strele'', ki ga v četrtek, 12. marca 2020 v prostorih Instituta Jožef Stefan (IJS) – reaktor Brinje 40, 1262 Dol pri Ljubljani organizira Slovensko društvo za geoelektriko, statično elektriko in strelovode.
Na osnovi zadnjih dogodkov o Koronavirusu  in v skladu z navodili NIJZ in vladnih organov  želimo udeležencem predvsem zagotoviti varnost, kar je osnova uspešnega seminarja.


Seminar bomo poskusili izvesti v roku dveh mesecev, o čemer Vas bomo obvestili.
Hvala za zaupanje in veselimo se srečanja ter strokovne razprave  z vami  ob novem terminu seminarja.

 

Zaščita pred delovanjem strele - enodnevni seminar

 

Četrtek, 12. marec 2020

s pričetkom ob 09.00 uri

 

Institut Jožef Stefan (IJS) - reaktor

Brinje 40, 1262 Dol pri Ljubljani

 

Prijavnica in agenda

 

Meritve

Pojav strele in prenapetosti spremlja življenje na Zemlji najverjetneje že od vsega začetka njenega obstoja. Ne glede na to, da se princip delovanja od samega začetka pa do danes ni spremenil to ne pomeni, da je podobno s poznavanjem tega pojava, ki kaže zelo stohastično in nepredvidljivo naravo. Ravno nasprotno od spoznanj Benjamina Franklina pa do danes je bilo mnogo narejenega in raziskanega v procesu posameznih faz atmosferskih razelektritev in tudi njihovih učinkov.

 Več deset tisoč strel se vsako leto sproži na ozemlju Slovenije še več je teh, ki se meri v 1000 se vsaki trenutek sprosti na zemeljski površini. Prisotno je tudi zemeljsko magnetno polje  z magnetno poljsko jakostjo od 20 do 50 A/m. Vsi tovrstni vplivi obstajajo že od nekdaj. Spreminjajo se bolj ali manj naključno.

Močan tehnološki razvoj vsaki dan postavljaja nove zahteve po modernizaciji tehnologij, to je posebno pomembno kjer nove mikroprocesorske aplikacije predstavljajo jedro posameznih poslovnih procesov. Vgrajeni sistemi vsebujejo tudi zelo natančne analogne tokokroge in operativne funkcije za hitre komunikacije.

Več ...